A Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége, egyesületünk 1989-ben jött létre. Célunk elsősorban a Békés megyében működő néptánccsoportok valamint a Dél-alföldi régióból kapcsolódni szándékozó együttesek, táncosok összefogása, tevékenységük továbbfejlesztése, szakmai és társadalmi megbecsülésüknek előmozdítása. Ezen felül Békés megye néptáncéletének összehangolása, a műfajhoz kapcsolódó rendezvények szervezése, segítése.

Népművészeten, hagyományőrzésen innen és túl

Természetesen rendkívül fontosnak tartjuk a Dél-alföld, s ezen belül Békés megye néptánckultúrájának őrzését, továbbéltetését, nemzetiségeink, hagyományőrző együtteseink munkájának segítését, s korosztályra való tekintet nélkül támogatjuk a megyei amatőr néptánccsoportok szakmai tevékenységét. Mindezeken túl felelősséget érzünk Békés megye településeinek néptánccal és népműveszettel kapcsolatos kulturális életéért, annak fejlődéséért, különös figyelmet fordítva hátrányos helyzetű térségeinkre.

Rendezvényeink

Rendszeresen szervezünk néptáncosok és pedagógusok számára is továbbképzéseket, melyekben táncos szakmai illetve pedagógiai témakörök is helyet kapnak. 2010-ben indítottuk útjára a Barangoló csűrdöngölő nevű táncház sorozatunkat, hogy Békés megye minél több településére eljuttassuk és közvetítsük hagyományainkat, néptánc-kultúránkat, illetve hozzájáruljunk a leginkább hátrányos helyzetű települések kulturális életének gazdagításához. Évente megvalósuló rendezvényünk a Békés Megyei Gyermek – és Kisegyüttesek Találkozója, amely az utóbbi években minősítő rendszerű fesztivállá nőtte ki magát. Rendszeresen szervezünk általános és középiskolákban rendhagyó ének-zene és történelem órákat, melyek célja a gyermekek ismereteinek bővítése a néptánc segítségével. Szövetségünk legrangosabb eseménye a Békés Megyei Táncosok Találkozója, amely Gyulán a Körös-völgyi sokadalom keretén belül kerül megrendezésre, valamint a Viharsarki Táncháztalálkozó, melyre minden év őszén, Békéscsabán kerül sor.

Együttműködésben, partnerségben

Szervezetünk több megyei és országos kulturális és szakmai szervezettel is szoros együttműködésben dolgozik, többek között Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Egyesülettel, a Martin György Néptáncszövetséggel, a Hagyományok Házával, valamint a Nemzeti Művelődési Intézettel.

Kiemelkedő partnerünk a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, akivel hosszú évek óta rendkívül szoros és eredményes együttműködésben áll szervezetünk.